Da li su građani upoznati sa svojim potrošačkim pravima?

Da li su građani upoznati sa svojim potrošačkim pravima?

Nedavno sprovedeno istraživanje koje je obuhvatilo oko 200 građana na teritoriji Bijelog Polja, Mojkovca, Kolašina i Berana pokazuje da se od ukupnog broj ispitanika čak 77% izjasnilo da je upoznato sa svojim potrošačkim pravima.

Međutim činjenice pokazuju drugačije, a to je da su građani ipak djelimično upoznati sa pravima pri online kupovini. Ovo pokazuje rezultat istraživanja da samo 39.5% ispitanika zna koja je institucija zadužena za sprovođenje zakona o pravima potrošača. Dok sa druge strane samo 19% ispitanika je pokušalo da ostvari pravo preko institucija sistema iz razloga sto ne znaju na koji način da vrate proizvod ili uloženi novac.

Zaključak je da se građani moraju informisati i upoznti sa obavezama i pravima prikom online kupovine. Na način što će se povećati dostupnost informacija, jer čak 53% ispitanika smatra da informacije nijesu dostupne u dovoljnoj mjeri.

Da li su građani upoznati sa svojim potrošačkim pravima?

Ovaj projekat namijenjen je upoznavanju stanovnika o pravima i bezbijednosti online kupovine i kroz njega želimo uticati na poboljšanje stanja u cjelokupnom potrošačkom društvu kroz podizanje svijesti, edukaciju i informisanje potrošača o sadržaju njihovih prava kao i načinu ostvarivanja.